Imagemagick ve Görüntü Dosyaları
GNU/Linux komut satırında birden fazla görüntü dosyası üzerinde işlem yapmak için en uygun paketlerden birisi imagemagick paketidir. İçerisinde temel işlemleriniz için pek çok araç barındırır.
Tip Dönüşümü
Örneğin dosya uzantılarından dosya tiplerini anlayacağı için, doğrudan png->jpg dönüşümü gibi işlemler yapabilirsiniz. Ayrıca kalite belirterek dosyanın kayıplı sıkıştırma miktarını belirleyebilirsiniz.
convert logo.png logo.jpg
convert logo.png -quality 70 logo.jpg
Boyut Dönüşümü
Imagemagick ile dosya boyutlarını değiştirmek kolaydır.
convert logo.jpg -resize 300x120 logo.jpg
Yukarıdaki komut, görüntü oranını (aspect ratio) korur. Yani görüntüyü 300x120'lik bir dikdörtgen içerisine sığdırmaya çalışır. Eğer korumasını istemiyorsanız ve oran bozulsa bile tam olarak 300x120'lik çıktı elde etmek istiyorsanız bunu ünlem (!) koyarak belirtebilirsiniz.
convert logo.jpg -resize 300x120! logo.jpg
Tabii oran korunarak boyutlandırma için sadece genişlik (width) veya yükseklik (height) belirtebilirdik.
Ayrıca yüzde belirterek küçültme işlemleri de yapılabilir.
Sadece Küçült
Imagemagick ile sadece belirli boyuttan büyük olanları küçültmek için kullanılabilecek bir işaretçi var, büyüktür > işareti. Alışılmışın tersine bir gösterim ancak bunu şu şekilde okumak gerekir: "Sadece bu boyuttan büyük olan dosyalarda çalış".
Sadece Büyüt
Yukarıdaki işlemin tam tersidir. Eğer dosya belirtilen limitlerden küçükse çalışır.
Döndürme İşlemleri
Imagemagick ile görüntüyü döndürmek tahmin edileceği gibi rotate ile yapılır.
Kaynak :” Snakes ”
Aynalama İşlemleri
Öte yandan aynalama işlemleri için flip ve flop seçenekleri kullanılır. flip görüntüyü başaşağı çevirir (x-ekseninde aynalama), flop ise soldan sağa doğru (y-ekseninde) çevirir.
Filtreler
Programın bir çok filtresi bulunuyor. Tamamının üzerine geçmek bu kitabın amacının çok dışında olacaktır dolayısıyla sadece birkaç örnek ile sonuçlarını göstermek istedik.
Görüntü Hakkında Bilgi Almak
Yukarıdaki komutların tamamında birtakım işlemler yaptık ancak görüntü dosyası hakkında hiç bilgi almadık. Bunun için identify komutu kullanılabilir.
Dosya hakkında çok detaylı bilgi almak isterseniz -verbose seçeneğini kullanabilirsiniz. (Burada çıktıyı göstermiyoruz çünkü oldukça uzun)
Watermark Eklemek
Görüntülere kaynağını belirten birtakım ifadeler ekleyebilirsiniz. Bu kısımda watermarking yöntemlerini inceleyeceğiz.
En kolay yöntem, pek çok internet sitesinde gördüğünüz gibi, görüntünün köşesine bir not eklemektir.
Öte yandan etiketimizi görüntünün altına yayılacak şekilde yerleştirebilirdik.
gravity seçeneğini daha farklı biçimde kullanabilirdik.
Daha şık bir sonuç elde etmek için, önce görüntünün enini bir değişkende saklıyoruz, ardından saydam bir katmanla watermark'ımızı ekliyoruz.
Bir diğer seçenek, farklı bir görüntüyü orijinal görüntümüz ile karıştırıp watermark oluşturmaktır. Örneğin aşağıdaki penguen görüntüsü bizim imzamız olsun ve karikatürümüzün üzerine yerleştirmek isteyelim.
Aşaıdaki gibi bir komutla bu görüntüyü orijinal görüntümüzle birleştirebiliriz.