Tarih ve Saat Ayarlama

Sistem Saati

Linux üzerinde tarih ve saat ayarlama işlemleri date komutu ile gerçekleştirilir. Komutu tek başına yazdığınızda tarih ve saati çıktı olarak verir.

date Sun Nov 15 19:22:23 EET 2015

 

date komutu ile istediğimiz biçimde çıktı alabiliriz.

date +%d_%m_%Y 15_11_2015

 

 

Daha kompleks işlemler için boşluklu parametreleri çift tırnak içinde birleştirip tek parametre olarak programa sunmak gerekir.

date +"Ay:%m / Yıl:%y" Ay:11 / Yıl:15

 

Saati ve tarihi ayarlamak içinse aşağıdaki gibi bir yol izlenebilir.

 

Sadece saati değiştirmek için,

 

Veya dilediğiniz biçimde tarih belirtmek için,

 

Fiziksel Saat

Sistem üzerine yazılan saatler, bilgisayarın pil ile tutulan fiziksel saatine doğrudan kaydedilmez. Fiziksel saatteki bilgiye erişmek için hwclock komutu kullanılmalıdır.

Fiziksel saatteki bilgiyi okumak için

 

Yukarıdaki çıktıda -0.960295 saniye'lik bir fark görünüyor. Bu komutu verdiğimiz an ile, cihazdan okuduğumuz saat arasındaki fark. Kısacası cihaz bize neredeyse 1 saniye içerisinde cevap vermiş. Bu süre zarfında hwclock komutunun yaptıklarını daha detaylı görmek için -D (debug) parametresiyle çalıştırabilirsiniz.

 

Fiziksel saatteki değeri okuyup, sistem saatinizi bununla güncellemek isteyebilirsiniz. Aslında bilgisayarlarınızın açılışta yaptığı bir işlemdir bu. Böylelikle sisteminize hiç enerji verilmediği durumlarda saat pili ile sistem geçen zamanı tutmaya devam eder, sisteminiz tekrar açıldığında bu cihazdan (RTC: Real Time Clock) saati okur ve kendi tarihini bu değerle günceller.

 

Öte yandan, date komutu ile sistem saatini güncellemeyi öğrenmiştik. Bu komut ile sistem saatinizi güncelledikten sonra fiziksel saatin değerinin değişmemesi normal. Eğer fiziksel saatin değerini de sistem saatinizdekine ayarlamak isterseniz, bu bilgiyi RTC modülüne yazmanız gerekir.

 

NTP ile Tarihin Güncellenmesi

NTP (Network Time Protocol) tarih ve saatin ağ üzerinden hassas bir biçimde iletilmesini sağlamak amacıyla geliştirilmiştir. Bugün internete bağlı bütün cihazlar, ve yerel ağlarda çalışan bütün güvenlik sistemleri bu protokol yardımıyla tarihlerini güncel tutmaktadır.

Sunucunuzun saatini ntp kullanarak güncellemek için aşağıdaki komutu kullanabilirsiniz.

 

Bu komut, saatin nereden ayarlanacağını belirtmektadır.

Bazı sistemlerde ntpdate artık terk edilmekte (deprecated) ve yerine doğrudan ntpd kullanılmaktadır. Böyle bir sistem kullanıyorsanız, önce ntp servislerinizi durdurmanız, ardından ntp'ye zorla gidip saati kontrol ettirmeniz gerekmektedir.

 

Buradaki -g parametresi ntp'ye "saatimiz okuduğun değerden çok farklıysa da değişikliği yap" bilgisini gönderir. -q ise değişikliğin ardından problemsiz çıkması (quit) gerektiğini ifade eder.

İlk örneğimizde hangi NTP sunucuyu kullanmamız gerektiğini belirtmiş olmamıza rağmen, ikinci örnekte buna gerek olmadı. Çünkü ntpd programı kendi ayarlarında bulunan sunucular listesine sırasıyla ulaşmaya çalışmaktadır. Genellikle bu ayar dosyası /etc/ntp.conf yolunda bulunur. Dosyayı inceleyebilirsiniz.

Bir diğer yöntemse sntp (Simple Network Time Protocol Program) kullanmaktır.

 

Yukarıdaki komut sadece farkı gösterir. Eğer ayarlama yapmak istiyorsanız -s parametresini kullanabilirsiniz.

NTP ile de ayarlamalarınızı yaptıktan sonra, RTC modülünüzü hwclock komutuyla güncellemeyi unutmayın.

Saat Diliminin Seçilmesi

Sistemde saat dilimi, /etc/localtime dosyasında tanımlanır. Bu dosya binary bir dosyadır. Mevcut saat dilimlerini görmek için /usr/share/zoneinfo dizinine göz atılabilir. Örneğin Türkiye için ayarlamak yapmak istiyorsak aşağıdaki şekilde /usr/share/zoneinfo/Europe/Istanbul dosyasını kopyalamak yeterli olacaktır.

 

/etc/localtime dosyasının silinmesi durumunda, sistem kendini UTC (GMT+0) saatine göre ayarlayacaktır.