Güvenlik

Bilişim sektöründe güvenlik en önemli konulardan birisi olmakla birlikte pazar payı da oldukça büyüktür. Ağa bağlı olan tüm cihazların güvenliğini etkliyen faktörleri şu şekilde açıklayabiliriz:

  • Teknolojiye bağlı değişimler,

  • Kullanıcı hataları,

  • Eksik sistem yapılandırması

Teknolojiye bağlı değişimler, zaman içerisinde uygulama ya da yazılımlarda çıkabilecek açıklar nedeniyle oluşmaktadır, örneğin son zamanlarda Intel yonga setlerinde çıkan açık nedeniyle neredeyse tüm işletim sistemleri saldırılara açık hale gelmiştir. Bunun yanı sıra SSL gibi güvenli veri iletişimi kurulmasını sağlayan protokoller de birer birer kullanımdan kalkmaktadır, siz her ne kadar iyi bir şekilde de güvenlik ayarlarını yapsanız da zaman zaman bu gibi nedenlerden dolayı zaman zaman sistemlerinizde beklenmedik güvenlik açıkları oluşabilmektedir.

Kullanıcı hataları, günümüzde yazılım hizmetlerinin bir "fast-food" mahiyetinde hızlı üretilip, hızlı tüketilmesi sonucunda malesef hem güvenlik hem de optimizasyon çoğu zaman göz ardı edilmekte, yazılımlar içerisinde de yeteri kadar loglama yapılmamaktadır.

Eksik sistem yapılandırması, çoğu sistem yöneticisi kurulum ve kullanım kolaylığı açısında Linux yüklemelerinden sonra selinux ve firewall'u kapatmaktadır, ne var ki yeniden kullanabileceğiniz küçük betikler ile bu sistem yapılandırmalarını kolayca yapmanız mümkündür. VeriTeknik GitHub reposunda bu betiklerin örneklerinden bulabilirsiniz.

Aşağıda anlatılan güvenlik önerileri size %100 güvenlik sağlayamayabilir ancak ne var ki sistemlerinize de lise düzeyinde yapılacak bir çok saldırıdan da korumuş olacaktır.

Genel Öneriler:

Firewall kullanımı: Mümkünse mutlaka bir donanımsal firewall kullanmanızı tavsiye ederiz, firewall'da yeni nesil teknolojileri kullanmıyor dahi olsanız, farklı servisler için kullandığınız sunucuların bölgeleri arasında ayrım yapmanız dahi önemli bir güvenlik sağlayacaktır, firewall arkasında NAT kullanmanız bir çok dış saldırıdan sizi koruyacaktır, aynı zamanda içeriden dışarıya sadece tanımlanmış hedeflere ve portlara izin vermeniz durumunda, sunucuya bir şekilde sızmış olan truva atları dahi dışarı çıkacak yol bulamaz. Genelde güncellemelerin kolay yapılabilmesi için içeriden dışarıya tam yetki verildiğini gözlemlemekteyiz, yum gibi bir çok güncelleme aracı en yakın yansı üzerinden güncelleme yapmaya çalışmaktadır, bizim tavsiyemiz size yakın olduğunu bildiğiniz bir yansı seçip, fastest mirror türündeki eklentileri kapatıp tek bir nokta üzerinden güncelleme yapmanızdır, aynı şekilde Windows sunucularda da merkezi bir WSUS sistemi kurabilirsiniz.

Sunucunuza iç ve dış sızma testleri uygulayın: Yaygın olarak kullanılan ücretsiz sızma testi uygulamaları İnternet'te yaygın şekilde kullanılmaktadır, bunlardan en çok kullanılanı Kali Linux distrosudur, sanal olarak ta kurabileceğiniz bu sistem üzerinde popüler sızma testi araçları ile birlikte gelmektedir. Çoğu bir kaç tıklama ile çalıştırılabilen bu uygulamalar sistem güvenliğinizin büyük bir ölçüde iyileşmesine yardımcı olacaktır.

Gereksiz tüm servislerin silinmesi: Temel dağıtımların bir çoğu ihtiyacınız olmayacak uygulamalar ve servislerle birlikte paketlenmektedir. İlk kurulum yaptığınızda özellikle dış ağlara açık uygulamaları kapatmanızda fayda vardır, bu uygulamaları kolaylıkla "netstat" komutu ile görebilirsiniz.

Host uygulamalarının gereksiz komutlarının kapatılması: Özellikle PHP ve Apache Web Sunucusunda bir çok fonksiyon ve servis açık durumda gelmektedir. Apache üzerinde http-info modülünü açarak kullanılmayan modulleri bulabilirsiniz, ayar dosyasında Extended Status'ün açık olmasına dikkat ediniz, işlemi tamamladıktan sonra bu modülü tekrar kapatabilirsiniz. PHP'de ise özellikle sistem kaynaklarına ve komutlarına erişim sağlayan fonksiyonları kapalı tutulmasında fayda vardır, kullanmış olduğunuz php.ini dosyasını bulun:

php -i | grep php.ini

 

bu dosya içerisinde disable_functions içeriğini aşağıdaki gibi değiştirin:

disable_functions = "apache_get_modules,apache_get_version,apache_getenv,apache_note, apache_setenv,disk_free_space, diskfreespace,dl, highlight_file,ini_alter,ini_restore,openlog,passthru,phpinfo, proc_nice,shell_exec,show_source, symlink,system, exec, proc_close,proc_open,popen,escapeshellarg,escapeshellcmd,myshellexec,c99_buff_prepare, c99_sess_ put,fpassthru"

 

Otomatik güncellemeleri açın: yum gibi bir çok güncelleyici son zamanlarda otomatik güncelleme için destek getirmiş durumda, otomatik güncellemeleri almanız için yum-cron paketini yüklemeniz gerekmektedir, /etc/yum/yum-cron.conf içerisinde tercihinize göre bir düzenlemeyi ayarlamanız mümkündür, hiç bir ayar yapmazsanız sistem genel güncellemeleri indirecektir ancak yamaları yapmayacaktır.

tmp partisyonlarından çalıştırma iznini kaldırın: LINUX Sistemlerde PHP gibi birçok script(betik) dili session, upload ve cache gibi geçici belgeleri /tmp partisyonunda tutar. Saldırgan tarafından bu dizine erişim sağlanmışsa buraya atılmış olan betikler bu noktadan çalıştırılabilir, bu şekilde bütün sistemin dosyalarına erişim sağlanabilir ya da root erişimine sahip olunabilir. /tmp partisyonuna atılan dosyaların çalıştırılmamasını sağlamak için /tmp partisyonu mount edilirken çalıştırma hakkının verilmemesi gerekir, bu nedenle sistem kurulumu sırasında /tmp dizinini ayrı bir partisyon olarak kurmanızı tavsiye ederiz, bu şekilde güvenlik ayarlarını yapmanız çok kolaylaşacaktır.

Bu işlemi yapabilmek için sisteminizi kurarken /tmp partisyonunu ayrı bir partisyon olarak belirtmiş olmanız gerekmektedir. Bu şekilde bir ayar yapıp yapmadığınızı görmek için komut satırından "df -h" ya da "mount" komutuyla kontrol ediniz. /tmp ayrı bir mount noktası olarak belirlenmemişse aşağıdaki yöntem ile kendinize yeni bir disk dosya sistemi oluşturabilirsiniz:

cd /dev/ dd if=/dev/zero of=Tmp bs=1024 count=250000 mkfs -t ext3 /dev/Tmp cd / cp -aR /tmp /tmp_backup mount -o loop,noexec,nosuid,rw /dev/Tmp /tmp cp -aR /tmp_backup/* /tmp/ chmod 0777 /tmp chmod +t /tmp

 

Bir sonraki açılışta yeni oluşturduğunuz partisyonun aktif olabilmesi için aşağıdaki komutu /etc/fstab içerisine ekleyin

 

Zaten bir /tmp partisyonuna sahipseniz /etc/fstab içerisinde tmp karşısındaki "defaults" değerini aşağıdaki değerle değiştirmeniz yeterli olacaktır.

 

Değişikliklerin hemen geçerli olması için ve aynı zamanda açılışta bir problemle karşılaşmamak için aşağıdaki komut ile test yapabilirsiniz:

 

Bu komut bir hata olmaması durumunda çıktı vermeden çalışacak ve mount işlemini gerçekleştirecektir.

Kod ve değişken özgünlüğü: Mümkün olduğunca özgün kod kullanmaya çalışın, İnternet'te kolayca bulunabilen bir çok kod örneği ya da CMS sistemlerinin kırılması özgün kodun kırılmasından daha kolaydır, sistemlerin maruz kaldığı atakların bir çoğu çoğunluk tarafından kullanılan sistemlere yapılmaktadır. Açık kaynak kodlu sistemlerde ise yönetim arayüzünün URL linklerini değiştirmekte fayda vardır, örneğin veriteknik.com/admin yerine veriteknik.com/ytnm daha doğru bir tercih olacaktır, oluşturduğunuz bu dizin ismini robots.txt'ye yazmamanızı tavsiye ederiz, bir çok hacker indexlenmemesini istediğiniz dizinleri incelemek için bu dosyayı kontrol edecektir.

 

SQL Yapısı bilinen bir sisteme yapılan saldırı

Standart kullanıcıları kullanmayın: Hem işletim sistemlerinde hem de yönetim arayüzlerinde admin, administrator gibi standart yöneticilerin erişimini kapatın, mümkünse sisteme giriş yapan tüm kullanıcılar için hesap açın.

Her sunucunun bir işlevi olması: İmkanlar dahilinde her servis için bir sunucu kullanın (sanal ya da fiziksel), bu sunucuların firewall'da zone ayrımlarını gerçekleştirdikten sonra sadece hizmete erişmesi gereken sunucuların bu sunucu ile bağlantı kurmasına izin verin.

Merkezi log sistemi kurun: Özellikle Linux sistemlerde loglar temel bir işlevsellik oluşturmaktadır, sorun çözümünden analizlere kadar bir çok şeyi loglar üzeriden takip etmeniz mümkündür ancak küme yapısındaki sistemlerde bu logları incelemek hem zahmetli hem de zaman alıcıdır. Kaldı ki incelediğiniz loglar içerisinde aradığınız şeyi bulmak ta kolay olmayabilir. Ossec gibi açık kaynak kodlu log servisleri bu açıdan hayat kurtarıcıdır. Firewall'dan sunuculara kadar her türlü cihazın loglarını Ossec'e gönderip, özel filtreler ile kendinize özel uyarılar oluşturabilirsiniz. 1 den 10'a kadar farklı öncelikler verebileceğiniz bu logların belli bir önem düzeyinden yüksek olanlarının alarm oluşturmasını ve bu alarmların size e-mail kanalıyla gelmesini sağlayabilirsiniz.

NTP Senkronizasyonu: Merkezi loglamadan bahsetmişken, log sunucusuna gönderilen kayıtların sıralı ve ilişkilendirilebilir olması için tüm sununucuların aynı zaman dilimi olması ve zamanın eşitlenmiş olması gerekmektedir. NTP sunucuları yapısı itibari ile sanal sunuculara kurulmamaktadır. Sanal sunucuya kurduğunuz NTP sunucusunun donanımsal saate yazma izni olmadığından, sunucu yeniden başlatıldığında sorun yaşamanız olasıdır, ntp1 ve ntp2.veriteknik.com'u bu ihtiyaçlarınız için kullanabilirsiniz.

Mümkünse Abonelik sistemi olan bir sürüm kullanın: Cloudlinux ve RedHat gibi, güvenlik açıklarına daha hızlı yama yapabilen sürümleri kritik güvenlik düzeyi olan sunucularda kullanmanızı tavsiye ederiz, bu sürümlerden daha hızlı açıkları kapatmaktadır. Böyle bir imkanınız yoksa sürümlerin ve servislerin kararlı sürümlerini seçmeye özen gösterin, alpha, beta ya da Release Candidate versiyonları kullanmayın.

  • Yedek dizinlerinin okuma erişimlerinin kaldırılması

  • sadece yerel erişim gereken servislerin loopback arayüzüne çekilmesi

  • özel anahtarların HSM içerisinde tutulması

Öneriler

FTP servisini sürekli kapalı tutun, bunun için bir cron oluşturun, açmış olsanız bile kendiliğinden kapanmasını sağlayabilirsiniz.

 

http://www.veriportal.com/linux-guvenlik